Na een breuk of operatie
Veel kinderen en jongeren die een operatie hebben ondergaan aan een been of dit been gebroken hebben vinden het eng om dit been weer volledig te belasten.
Na een breuk of operatie
Een breuk kan perfect geheeld zijn en een operatie kan helemaal gelukt zijn, terwijl het kind de arm of het been toch niet goed gebruikt. Veel kinderen en jongeren die een operatie hebben ondergaan aan een been of dit been gebroken hebben vinden het eng om dit been weer volledig te belasten. Dat is ook het geval bij armen of romp. Dat is natuurlijk heel logisch. Als het kind of de jongere merkt dat het belasten prima gaat zullen zij het been vanzelf meer in gaan zetten in het dagelijks leven. Dan is het ook niet nodig om een kinderfysiotherapeut te bezoeken, want het kind durft elke dag iets meer te doen. Sommige kinderen blijven echter het been niet inzetten en passen al hun bewegingen hierop aan.
Kinderfysiotherapeutische behandeling
Na een breuk zijn er vaak beperkingen in beweging (minder goed buigen en strekken) en dat wordt zo in stand gehouden. Ook de spierkracht zal achterblijven, deze wordt namelijk alleen beter als je het been weer gebruikt. Als dit het geval is kan de kinderfysiotherapeut helpen om spelenderwijs het been vaker te gebruiken op een goede manier. Daarnaast kan de kinderfysiotherapeut helpen bij het weer helemaal kunnen strekken en buigen van het been.
Natuurlijk geldt dit ook voor breuken of operaties op andere plekken dan het been.
Bron: www.dekinderfysiotherapeut.com