Selecteer een pagina

Zindelijkheidsproblemen

Vaak rust een taboe op het bespreken van zindelijkheidsproblemen. Oudere kinderen (pubers) schamen zich er vaak voor.

Zindelijkheidsproblemen

We vinden het allemaal heel normaal dat een baby in de luier poept en plast. Vervolgens verwachten we dat als ons kind 4 jaar is en naar school gaat, hij of zij alles netjes op de WC doet. Toch is dit niet voor ieder kind vanzelfsprekend. De meeste problemen rondom zindelijkheid lossen zich vanzelf op, al dan niet met hulp van familie, vrienden, huisarts, consultatiebureau of tips op internet. Er blijft echter een groep kinderen bij wie het niet lukt.

Heeft je kind overdag plasongelukjes met als gevolg een natte broek en/of plast je kind ’s nachts regelmatig in bed? Of verliest je kind ontlasting en heeft hij of zij regelmatig poep of ‘remsporen’ in de onderbroek? Misschien houdt je kind de plas of poep juist wel op en durft hij of zij dit niet op het toilet te doen? Mogelijk heeft je kind regelmatig last van blaasontstekingen?

Vaak rust een taboe op het bespreken van zindelijkheidsproblemen. Oudere kinderen (pubers) schamen zich er vaak voor. Soms roept het associaties op met dat het vies is en stinkt. Bij jonge kinderen kan het zijn dat ouders het meer als een probleem ervaren dan het kind zelf.

Waarom is mijn kind nog niet zindelijk?
Soms is je kind er gewoon nog niet klaar voor om zindelijk te worden. Kinderen met concentratieproblemen, zoals ADHD, hebben vaak zoveel aan hun hoofd dat de prikkel van een volle blaas of darm niet tot ze doordringt. Dat is soms ook het geval bij kinderen die veel nadenken. Zij zijn minder bezig met het ‘luisteren’ naar hun eigen lichaam en te voelen wat daar gebeurt. Natuurlijk kan er ook een onderliggende oorzaak zijn dat je kind niet zindelijk is. Denk aan klepjes in de plasbuis bij jongens. Plast je kind in bed, dan kan er ook sprake zijn van een te kleine blaas, te veel nachtelijke aanmaak van urine of het niet op tijd wakker worden.

Kinderbekkenfysiotherapeutische behandeling
Eerst zal de kinderbekkenfysiotherapeut de klachten van je kind inventariseren. Dit gebeurt aan de hand van:

  • een vraaggesprek;
  • poep- en plasdagboeken;
  • lichamelijk onderzoek;
  • eventueel aanvullend onderzoek.

De kinderbekkenfysiotherapeut zal samen met jou en met je kind – en in samenspraak met de verwijzer, bijvoorbeeld huisarts of kinderarts – op zoek gaan naar een manier om de problemen op te lossen of hanteerbaar te maken. Afhankelijk van de leeftijd van je kind zijn verschillende behandelingen mogelijk

Weet dat je er niet alleen voor staat!

www.kinderbekkenfysio.nl

Bron: www.dekinderfysiotherapeut.com